Burger neemt heft in eigen handen

Cohousingverbanden, energiecoöperaties, zelfplukboerderijen: het aantal burgercollectieven in Vlaanderen groeit als nooit tevoren. De Vlaming wacht niet meer op de overheid, de zuil of de markt om het voor hem te regelen.

Gezinnen die samenwonen in een vast cohousingverband, die samen een energiecoöperatie oprichten, die een zelfplukboerderij oprichten of een LETS-café. Als u de indruk hebt dat dergelijke burgerinitiatieven steeds vaker opduiken, bent u niet verkeerd. Het aantal burgercollectieven is sinds 2008 spectaculair gestegen, toont het eerste inventariserende onderzoek door denktank Oikos, samen met de universiteit van Utrecht.

Sinds 2008 is het aantal nieuwe burgerinitiatieven almaar toegenomen. Daar waar tussen 2000 en 2008 jaarlijks zo’n viertal initiatieven het licht zag, waren dat er in 2014 al 48. Alles samen telden de onderzoekers 480 burgercollectieven, verdeeld over tien sectoren. Voeding, wonen, energie, deeleconomie, milieu en duurzaamheid zijn de belangrijkste.

Crisis als turbo

Volgens Dirk Holemans van Oikos zijn er twee grote verklaringen. Vooreerst de psychologische tik die de financiële crisis heeft uitgedeeld, die werkte als een turbo. ‘Mensen hebben het gevoel dat ze de zaken in eigen handen moeten nemen omdat het huidige financiële systeem, maar ook het voedselsysteem, niet duurzaam is. De euro, bestaat die morgen nog wel?’

Daarnaast is de afstand tussen willen en kunnen door het internet en de smartphones veel kleiner geworden. ‘De kosten zijn op het vlak van communicatie en organisatie tot bijna nul herleid’, zegt Holemans. ‘Een voedselteam zonder het internet is simpelweg ondenkbaar.’

Dit artikel verscheen op 29/08/2016 in De Standaard.

vinderhoute

Oikos Denktank

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: